Mennyi mozgás számít egészségesnek, és mi a túl sok sport eredménye?

Vajon miért egészséges a mozgás? És mennyi a kevés, illetve sok belőle? Egyáltalán nem mindegy, hogy mit sportolunk, és milyen rendszerességgel. A mozgás öröm! Minden megmozdulással teszünk az egészségünk érdekében.
Mennyi mozgás számít egészségesnek, és mi a túl sok sport eredménye?

A kerékpározás például aerob mozgásforma, amely során ciklikusan ismétlődik egy mozdulatsor. Mivel oxigén jelenlétében megy végbe, kiválóan hat a szív- és érrendszerre. A szabadban lehetünk, és csodálhatjuk a táj változó szépségét, miközben jótékonyan hat szervezetünkre, a bicikli webáruház kínálatából pedig válogathatunk kedvünkre!

Sportoljunk! De mit válasszunk?

Döntésünk meghozatalában sok minden közrejátszik. Bármelyik jó választás lehet, de próbáljuk az életvitelünkhöz igazítani választásunkat! Nem árt végiggondolni a sporttal járó költségeket sem; hiszen van, ami szinte semmibe nem kerül, de olyan is akad, amely tevékenység során állandó költséggel kell számolni.

· A tempós séta, gyaloglás vagy futás, esetleg túrázás, valójában nem jár extra költséggel, hiszen egy megfelelő cipőre van csak szükség.

· A kerékpározás indulási költsége relatíve magas, hiszen eszközigényes sport. A speciális ruházatról magunk döntünk, hiszen plusz kiadást jelent. Nagy előnye, hogy üzemanyag nélkül, szabadon, költségmentesen tehetünk meg vele nagy távolságokat.

· A labdajátékok során kialakul egyfajta függés, hiszen egy csapat részévé válunk, több irányba kell koncentrálnunk. Az időbeosztásra figyelni kell! És empátiát igényel.

· A vízi sportokhoz szükség lehet fürdőruhára, neoprén ruhára, mentőmellényre stb. Ha egyesületbe járunk, akkor az eszközök nem kerülnek pénzbe, és legfeljebb éves tagdíjat vagy havi díjat kell fizetni, pl. kajakozás esetén. Nem árt figyelembe venni döntésünk meghozatalakor egy település adottságait, hiszen az említett sportágat akkor érdemes választani, ha a tavak vagy folyók lehetővé teszik ezt a mozgásformát, és nem kell távolabbi célpontokra utazni, ami időbe, energiába, pénzbe kerül.

· A lovaglás elit sport, és meglehetősen költséges. A kobak, a lovaglócsizma vagy esetleg egy protektoros mellény nem olcsó mulatság. De mint oly sok sport, ez is egy életforma.


Mennyit mozogjunk?

Napi félóra mozgással már fenntartható az egészséges állapot! A mozgás során kisebb megszakításokra van szükség. És ha lehetőség adódik rá, hétvégén is menjünk a szabadba, mozogjunk, még ha ezt nem is feltétlen nevezzük sportnak. A hangsúly a rendszerességen van. Mozgással megakadályozhatjuk a gyomor- és bélproblémák kialakulását. A sport által endorfin termelődik, ami a jó közérzetért felel, jobb kedvre derít. A mozgás utáni kellemes fáradtság okán jóleső lesz a pihenés, mélyebb az alvás, és a depresszív tünetek leküzdésében is segítségül szolgál. Természetesen a sport formálja az alakot is, javítja a keringést, és növeli a tüdőkapacitást.

A sport árnyoldalai

Mint minden sportnak, a már említett kerékpározásnak is lehetnek árnyoldalai. Az esetleges problémák kiváltó okát érdemes átgondolni, és preventív jelleggel tenni ellene. Főleg a férfiakra lehet veszélyes a túlzásba vitt kerékpározás, ezért az alábbi dolgokon érdemes időben változtatni: az ülést szélesebbre, párnázottabbra cserélni, de az is jó megoldás, ha a nadrág erősen párnázott. A hosszabb utakon tartsunk pihenőket, néha tekerjünk állva is, a kormányt pedig engedjük lejjebb, hogy előre dőlés közben a hátsó részünk megemelkedjen.

Legyen szó bármilyen sportról, összességében elmondható, hogy minden, amit túlzásba visznek, káros lehet! Esetenként az ízületek deformálódnak, de manapság nem ritka a korai szívhalál sem az élsportolók körében.

Összegzés

Nem árt elgondolkodni az életformánkon, hogyan élünk, mit teszünk egészségünk érdekében! Valójában a házimunka, a kertészkedés, a gyerekekkel való aktív játék is mozgásnak számít. Ezért nem biztos, hogy szükségünk van más mozgásformára egészségünk megőrzése érdekében, ha valamelyik feladatot napi rendszerességgel végezzük. A sport nem csak megelőz, hanem gyógyítani is képes! Mindenki válassza a számára megfelelőt!

Kapcsolódó cikkek

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.

Mennyi mozgás számít egészségesnek, és mi a túl sok sport eredménye?

Mennyi mozgás számít egészségesnek, és mi a túl sok sport eredménye?

Minden egészséges, amit nem viszünk túlzásba! Mozogj napi rendszerességgel, vagy végezz jóleső munkát a kertben! A sport megelőz és gyógyít, válaszd a számodra megfelelőt!

Hogy zajlik a körömszabályozás?

Hogy zajlik a körömszabályozás?

Volt már benőtt körmöd? Ez egy olyan rendellenes állapot, amelyet a köröm körüli bőrbe benőtt körömszél jellemez, ami kellemetlen érzést okoz.