Miből készülnek a minőségi alkoholok?

A szeszes italok különböző verzióit mindenki előszeretettel fogyasztja, egy stresszes nap után, vagy hűsítőként egy nyári meleg napon. Azonban sokan bár fogyasztják mégsem tudják, megmondani pontosan, hogy melyik szesz miből is készül. Az alábbiakban éppen ezért azzal foglalkozunk miből készülnek a minőségi alkoholok, melyeket nap, mint nap fogyaszthatunk.
Miből készülnek a minőségi alkoholok?

Cikkünk, kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Alkohol előállítása

Az alkoholt komoly kémiai reakciók során állítják elő, amelyekbe felesleges is lenne belebonyolódnunk. De amit mindenképp illik róla tudni, hogy az alapanyagát erjesztik, majd lepárolják. A lepárlás módszere befolyásolja az ital ízét, de erre akár a hordó anyaga is hatással lehet az adott italra. Legyen szó tehát ginről, whiskyről, tequiláról, borról, vodkáról, mindegyik más-más alapanyagból és módon készül.

Gin

A gin alapja egy gabona vagy gyümölcspárlat, amihez különböző édesítőszereket, fűszereket, illetve a kevésbé ismert borókát adnak hozzá. Minőségét az határozza meg, hogy mennyi természetes alapanyagot tartalmaz. Fogyasztani leginkább koktélként szokták Gin Fizz, Gin Tonic vagy Singapore Sling formájában, így nem meglepő, hogy kiváló ginekkel akciósan időről-időre találkozhatunk a boltok polcain.

Tequila

A tequila a hiedelemmel ellentétben nem kaktuszból, hanem a kék agávéból készítik. A közismert ital Mexikó Tequila nevű városából származik. Legkedveltebb formája, amikor magában isszák só és citrom kíséretében. Koktélként a legismertebb italok, amiket belőle készítenek a:

  • Margarita

  • Tequila Sunrise.

Whisky

Csak az igazi whisky rajongók tudják jól, mi is a különbség a whisky és a whiskey között, ami nem más mint a származási hely. Kizárólag azt az italt nevezzük whiskynek, amit Skóciában állítottak elő és minimum három évig érleltek.

Egyik ismert fajtája a Scotch, aminek érdekessége, hogy legalább kétszer párolják le. A főleg kukoricából és rozsból készült amerikai szeszes italt hívják whiskeynek.

Bár a legjobb minőségűnek az angol, ír és amerikai számít, előállítják még Japánban, Franciaországban és Németországban is.

Bor

Sokaknak nem kell bemutatni, hogy a fehér és a vörösbor fehér, illetve vörös szőlőből van. Ám azt kevesen tudják, hogy a rosé nem rózsaszín szőlőből készül, hanem a két előbb említettnek a keveréke, legalábbis a gyengébb termelők összeöntik ezeket. Színvonalasabb helyeken ennek komoly hagyománya van, ugyanis a legjobb rosénak az a titka, hogy a vörös szőlő levében áztatják meg a fehér szőlőt. Minél több ideig ázik benne, annál sötétebb lesz a nedű, illetve annál meghatározóbb lesz az íze is.

Vodka

Az oroszok nemzeti itala a vodka sokak szerint krumpliból készül, ami részben igaz, hiszen számos gabonaféle mellett ez is kerülhet bele, ám a vodka legfontosabb összetevője mégis inkább a tiszta víz, mint például a gleccservíz. Az ital számos szűrésen megy keresztül, mire szinte ízetlenné válik. A legnagyobb különbség az orosz és a lengyel vodka között az, hogy míg az oroszok arra törekednek, hogy elérjék az ízetlenséget, a lengyelek különböző fűszerekkel és növényekkel próbálják fokozni az aromákat, mint a citrom, narancs és az áfonya.

Összegezve

A minőségi italok esetében tehát számít a megfelelő alapanyag, illetve a lepárlás módja is, ezen felül azonban még fontos tényező lehet az adott tájegység jellemzője is.

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Mutatunk 5 olyan szupertáplálékot, amelyek antioxidánsokban bővelkednek.

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

Most 9 ilyen érdekes gyümölcsről olvashatsz.

6 érdekes tény a teknősökről

6 érdekes tény a teknősökről

A cikk, a teknősök titkaiba avat be.