5-5 tradicionális étel és ital Japánból
Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik. A hagyományos japán konyha 5 szabály elvén működik. Ez az öt szabály segíti elő a változatosságot és az egyensúlyt. A japán konyhát és ételeket legfőképpen 5 szín jellemzi: a fekete, a fehér, a piros, a sárga és a zöld. Öt főzési módszert alkalmaznak. Az ételeik között megtalálhatók a nyers, a grillezett, a gőzölt, a sütött és főzött ételek. A japánok öt ízvilágot preferálnak a sütés és főzés során. Ez az édes, a sós, a keserű, savanyú és fűszeres. Ha Japánban jársz, ne hagyd ki a japán konyhát. Most 5-5 jellegzetes ételt és italt mutatunk be a cikkünkben.
Sushi
A sushi kétségkívül az egyik leghíresebb étel, amelyet a Japán konyha kínál. Manapság ecetes rizs és a nyers hal szerepel a sushi főbb alapanyagai között, amelyet számos módon és formában készítenek el.
Yakitori
A Yakitori is egy népszerű, japán étel, amelynek a csirke az alapja. Az étel érdekessége, hogy a csirke minden egyes részét felhasználják, beleértve a belsőségeket és a csirketaréjt is. Ennek egyszerű a magyarázata: a japánok nem szeretnek pazarolni.
Tempura
A harmadik, ősi japán étel, a tempura, amely egy zöldséges tésztás, sült halat, vagy tenger gyümölcseit tartalmazó étel. Az étel elkészítésénél gondosan ügyelnek az ételek hőmérsékletére és azok kezelésére.
Soba
A soba egy tipikus japán, tésztaétel. A soba, hajdinalisztből készül, így nagyon egészséges. Ezt a tésztát vagy önmagában fogyasztják, vagy levesbetétként szolgál.
Sukiyaki
A sukiyaki nem más, mint egy szójaszószból készült leves, amelybe apróra vágott marhahúst, zöldségeket és tofut is tesznek.
Tea
Japánban, a leggyakrabban fogyasztott ital, a tea. A különféle teák a Japán ételkultúra fontos részei, amelyet a nap bármely szakában fogyasztanak. Az egyik leggyakrabban fogyasztott tea, a zöld tea, amely a tea-szertartás központi elemének számít Japánban.
Sake
A japán italok közül kiemelkedő, a sake. A sake másik neve a rizsbor. Magyarul szakénak ejtjük. A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá.
Shochu
A shochu, általában rizsből, édesburgonyából, búzából és/vagy nádcukorból készül. Ezt az italt vízzel, jéggel, gyümölcslével, pezsgővel, vagy oolong teával szolgálják fel.
Whisky
A japán whisky még nem büszkélkedhet hosszú múlttal, azonban az íze a legfinomabb skót whisky ízével vetekszik. A japán whisky nem csak, hogy sok nemzetközi díjat nyert, de hihetetlenül nagy népszerűségnek örvend a szülőhazájában.
Bor
Noha, Japán sokféle, fehér, vörös és habzóbort importál különféle országokból, emellett a japán boripar is kiemelkedő. A leghíresebb bortermelő régió Japánban, a Kofu-medence.