9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

Összegyűjtöttük őket.
9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

Alma, körte, szilva, szőlő, barack……Kinek ne lennének ismerősök ezek a gyümölcsök? A magyarok nagyon is jól ismerik ezeket a gyümölcsöket, de a világ számos országában termő gyümölcsöket már vagy nem ismerjük annyira, vagy egyáltalán nem is hallottunk még azokról. Most 9 ilyen érdekes gyümölcsről olvashatsz.

Ázsia és a durián

A durián egy Délkelet-Ázsiában őshonos hatalmas, tüskés, rücskös külsejű gyümölcs. A duriánt a gyümölcsök királyának is nevezik. Az egyik érdekessége, hogy rendkívül kellemetlen szagú gyümölcsről van szó, azonban a belseje nagyon ízletes, finom és krémes. Számos kultúrában afrodiziákumként is tekintenek rá, illetve az egészségügyi előnyeit is kihasználják, hiszen nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Hawaii és a mangosztán

A mangosztánt a trópusi gyümölcsök királynőjének is nevezik, talán nem véletlenül. A mangosztán nagyon finom, egzotikus ízvilággal rendelkezik és rendkívül magas az antioxidáns tartalma, amely nagyon hatékonyan küzd az oxidatív stresszel szemben.

Latin –Amerika és Ázsia sárkánygyümölcse

A sárkánygyümölcs belseje fekete és ropogós magokat tartalmaz. Kinézetre a kivire hasonlít, de kicsit az ízvilága is hasonlatos ehhez a szőrös külsejű gyümölcshöz. A gyümölcs nyersen, de gyümölcsléként is fogyasztható. Bor is készíthető belőle és a virágai ehetők.

Fülöp- szigetek- carambola

A carambola nem csak a Fülöp-szigeteken, hanem egész Ázsiában is rendkívül népszerű. A gyümölcs felszeletelve, egy csillagra hasonlít, éppen ezért, csillaggyümölcsnek is nevezik. A gyümölcs nyersen is fogyasztható, de főzéshez is rendszeresen használják.

Ázsia- jujuba

Az ovális, pirosas gyümölcsök nagyon ízletesek. Kicsit a datolyára hasonlítanak, talán ezért is nevezik még kínai datolyának is.

Dél-Ázsia – longan

A longan egy kicsi és kerek gyümölcs. A húsa áttetsző és apró magvak találhatók benne. Kicsit hasonlít a licsihez, de nem az ízében, hanem a gyümölcs textúrájában. Egyéb elnevezése sárkányszem, mivel valóban egy szemgolyóra hasonlít.

Dél-Amerika- tamarillo

Dél-Amerikában őshonos a tamarillo, amely tojásalakot ölt és csak azok kóstolják meg, akik szeretik a savanyú ízeket. A gyümölcs önmagában is fogyasztható, de kipréselve cukorral és vízzel hűsítő ital is készíthető belőle.

Dél- Amerika – passion fruit, vagy szenvedélygyümölcs

Ennek a szép nevű gyümölcsnek Dél-Amerikában van az őshazája. A gyümölcs héja kemény, de a belseje puha, kicsit savanyú, de lédús. Leginkább kanállal lehet a gyümölcs húsát elfogyasztani.

Afrika- kiwano

A kiwano legfőképpen az Afrikai kontinens klímáját kedveli. A narancssárga gyümölcshéj tüskés, a belseje, vagyis a gyümölcs húsa magvakkal van tele. A gyümölcs íze savanykás, kesernyés éppen olyan, mint az uborka és a citrom keveréke.

Kapcsolódó cikkek

A sakk fejleszti az elmét

A sakk fejleszti az elmét

Nem csak a testet szükséges edzeni, hanem az elmét is.

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

Most 9 ilyen érdekes gyümölcsről olvashatsz.

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.