Mojito, a legismertebb koktél - az eredeti és a hazai változatok

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe! Ha van a világon egy koktél, amit mindenki ismer, az biztos a mojito lenne. A frissítő és mégis izgalmas, kevés alapanyagot tartalmazó, házibuliban sokszor előforduló keveréket bármikor ki lehet egészíteni pár aprósággal. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyik az igazi koktél és milyen egyéb változatai vannak.
Mojito, a legismertebb koktél - az eredeti és a hazai változatok

Mit tartalmaz az igazi mojito?

A mojito valójában egy mentás limonádé, hiszen nem sok alkoholt tartalmaz. Ennél azonban valamivel többről van szó. A keverék igazából Kuba nemzeti itala, amivel a torkot lehet nedvesíteni. Az eredeti változat fehér rumból, frissen darált nádcukorból, esetleg nádszirupból, mentából és lime levéből áll. Itthon viszont kicsit másként néz ki, bár az alaprecept hasonló.

Itthon a lime cikkekre van vágva és a héjával együtt kerül bele a koktélba, amit a menta levelekkel együtt törnek össze a koktél szettekben található muddler aprítóval. Ehhez jöhet a cukorszirup, a rum és a szóda, illetve a rengeteg jég. Itthon jóval könnyedebb ízvilága van, mint az erőteljes citrusos kubai verzió, viszont hazánkban belekerül a lime héja, amitől valamivel kesernyésebb lesz az aromája.

Az ital kikeverése nem csak Magyarországon tér el az eredeti kubai változattól, hiszen például a nem annyira messzi Mexikóban tequilát tesznek bele a rum helyett. De ott vannak az angolok is, akik pedig ginnel és Sprite-tal keverik ki. Ami pedig a görögöket illeti, ők az alkoholt Metaxára cseréték le, aminek hála megalkották a saját változatukat. Persze akadnak gyümölcsös mojitok is, mint az epres vagy éppen a maracujás, ami hazánkban igen kedvelt fajtája ennek a koktélnak.

A Kubai mojito elkészítése

Az eredeti változathoz 4 cl fehér rumra, 2 tk frissen darált nádcukorra, 1 lime kifacsart levére, egy maréknyi mentalevélre, szódavízre és jégre van szükség. Az első lépés, hogy ledaráljuk a nádcukrot, majd kicsavarjuk a lime levét. Mind a kettő mehet egy koktélos pohárba, majd keverjük el alaposan, hogy hozzá tudjuk adni a mentaleveleket és a jeget. Végül kanállal nyomkodjuk és keverjük meg, hogy a mentalevelek össze tudjanak törni. Ezután jöhet a fehér rum, majd a szóda. Szívószállal kínáljuk.

Így készítik itthon a mojitot

Itthon szintén 4 cl fehér rumot használunk fel hozzá, ehhez jöhet 2 cl cukorszirup, egy egész lime, egy marék mentalevél, egy kis szóda és jég. Az első lépés, hogy megmossuk a lime-ot, amit aztán cikkekre szeletelünk fel. Egy hosszú pohárba tesszük, majd jöhet hozzá az édesítés, a mentalevelek, amiket muddler aprítóval nyomunk össze. Ezt követően mehet hozzá a jég, a rum és a szóda, majd egy koktél kanállal felkeverve szolgáljuk fel.

Ha viszont valaki gyümölcsöt is adna hozzá, nyugodtan tegye meg. Legyen szó mangóról, eperről, esetleg dinnyéről, a mojitoba szinte minden jól passzol. Frissítő marad minden finomsággal ízesítve.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnépszerűbb borszőlői

A világ legnépszerűbb borszőlői

A fiatal pinot noir borok gyakran eper, málna és cseresznye illatával rendelkeznek.

A magyar régiók ízei

A magyar régiók ízei

Számos konvencionális ételek vannak, amik a különböző magyar régiókhoz tartoznak. Nincs ez másként a hazai kézműves termékek esetében is, hiszen nem minden paprika az Alföldön terem, de nemcsak Tokajban van ízletes bor sem.

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik.