Mojito, a legismertebb koktél - az eredeti és a hazai változatok

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe! Ha van a világon egy koktél, amit mindenki ismer, az biztos a mojito lenne. A frissítő és mégis izgalmas, kevés alapanyagot tartalmazó, házibuliban sokszor előforduló keveréket bármikor ki lehet egészíteni pár aprósággal. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyik az igazi koktél és milyen egyéb változatai vannak.
Mojito, a legismertebb koktél - az eredeti és a hazai változatok

Mit tartalmaz az igazi mojito?

A mojito valójában egy mentás limonádé, hiszen nem sok alkoholt tartalmaz. Ennél azonban valamivel többről van szó. A keverék igazából Kuba nemzeti itala, amivel a torkot lehet nedvesíteni. Az eredeti változat fehér rumból, frissen darált nádcukorból, esetleg nádszirupból, mentából és lime levéből áll. Itthon viszont kicsit másként néz ki, bár az alaprecept hasonló.

Itthon a lime cikkekre van vágva és a héjával együtt kerül bele a koktélba, amit a menta levelekkel együtt törnek össze a koktél szettekben található muddler aprítóval. Ehhez jöhet a cukorszirup, a rum és a szóda, illetve a rengeteg jég. Itthon jóval könnyedebb ízvilága van, mint az erőteljes citrusos kubai verzió, viszont hazánkban belekerül a lime héja, amitől valamivel kesernyésebb lesz az aromája.

Az ital kikeverése nem csak Magyarországon tér el az eredeti kubai változattól, hiszen például a nem annyira messzi Mexikóban tequilát tesznek bele a rum helyett. De ott vannak az angolok is, akik pedig ginnel és Sprite-tal keverik ki. Ami pedig a görögöket illeti, ők az alkoholt Metaxára cseréték le, aminek hála megalkották a saját változatukat. Persze akadnak gyümölcsös mojitok is, mint az epres vagy éppen a maracujás, ami hazánkban igen kedvelt fajtája ennek a koktélnak.

A Kubai mojito elkészítése

Az eredeti változathoz 4 cl fehér rumra, 2 tk frissen darált nádcukorra, 1 lime kifacsart levére, egy maréknyi mentalevélre, szódavízre és jégre van szükség. Az első lépés, hogy ledaráljuk a nádcukrot, majd kicsavarjuk a lime levét. Mind a kettő mehet egy koktélos pohárba, majd keverjük el alaposan, hogy hozzá tudjuk adni a mentaleveleket és a jeget. Végül kanállal nyomkodjuk és keverjük meg, hogy a mentalevelek össze tudjanak törni. Ezután jöhet a fehér rum, majd a szóda. Szívószállal kínáljuk.

Így készítik itthon a mojitot

Itthon szintén 4 cl fehér rumot használunk fel hozzá, ehhez jöhet 2 cl cukorszirup, egy egész lime, egy marék mentalevél, egy kis szóda és jég. Az első lépés, hogy megmossuk a lime-ot, amit aztán cikkekre szeletelünk fel. Egy hosszú pohárba tesszük, majd jöhet hozzá az édesítés, a mentalevelek, amiket muddler aprítóval nyomunk össze. Ezt követően mehet hozzá a jég, a rum és a szóda, majd egy koktél kanállal felkeverve szolgáljuk fel.

Ha viszont valaki gyümölcsöt is adna hozzá, nyugodtan tegye meg. Legyen szó mangóról, eperről, esetleg dinnyéről, a mojitoba szinte minden jól passzol. Frissítő marad minden finomsággal ízesítve.

Kapcsolódó cikkek

Ásványvíz fogyasztási szokások különböző kultúrákban

Ásványvíz fogyasztási szokások különböző kultúrákban

Az ásványvíz fogyasztásának kulturális szokásai jelentősen eltérnek világszerte, reflektálva a helyi gazdasági feltételekre, környezeti adottságokra és társadalmi hagyományokra.

Kézvédelem fontossága a munkában is

Kézvédelem fontossága a munkában is

Az alábbiakban többek között felhívjuk a figyelmet a kézvédelem fontosságára a munkában is, és bemutatjuk az ilyen típusú védőeszközök típusait is.

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik.