Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

A kávézás nem csak szimpla italfogyasztás lehet, hanem egy különleges élmény és esemény is, ami feldobja a szürke hétköznapokat. Ehhez azonban elengedhetetlen egy barista segítsége, aki a lehető legnagyobb odafigyeléssel és tapasztalattal képes elkészíteni a művészi és különleges íz élményű kávékat. Természetesen a legnagyobb trükköket, amiket csak a baristák tudhatnak, nagy titok övezi, de az alábbiakban igyekeztünk párat összegyűjteni ezek közül.
Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

A barista feladatai

A mixertanfolyamok és barista képzések országosan is igen népszerűek, aminek az az oka, hogy nem csak egy jó pénzkereseti lehetőség lehet egy ilyen kurzus elvégzése, hanem egy rendkívül kreatív munkát is végezhetünk segítségével.

A barista ugyanis egy személyben eszpresszókészítő és művész is, aki széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző kávéról és nem csak elkészíti, de fel is díszíti és felszolgálja az italokat a vendégeknek. Érdekesség, hogy amíg Olaszországban egy barista mindenféle italt felszolgál, angol nyelvű területen ez a szó olyan személyre utal, aki espresso alapú italokat készít és szolgál fel szakszerűen, elsősorban kávézókban. A barista szót később a német nyelv is ezzel a jelentéssel vette át.

Tennivalóikhoz a baristáknak ismerniük kell a kávékeverékeket, a kávé pörkölésének módját, az espressogépek használatát és karbantartását, a tejhab készítését, és még sok mást. Ezt a tudást barista tanfolyamokon lehet elsajátítani.

A Latte art művészet

A barista gyakran a “latte art” mestere is, aki képeket alakít ki a kávékülönlegességeken, miközben a tejhabot a kávére önti. Ez a díszítőművészet óriási lehetőséget kínál a kreativitásra, melynek csak a képzelőerő szab határt. A kávézók itallapjain szinte naponta bukkannak fel izgalmas, új kávéitalok, és ez a kreatív irányzat a klasszikus kávékon egyre művészibb dekorációkat is szül.

A latte art kezdetben abból állt, hogy a tejhabot ügyesen az espressóra öntve mintákat alakítottak ki a barna „cremából” és fehér habból. Az első motívumok a szív és a rosetta voltak, amiket aztán egyre bonyolultabb motívumok követtek, ma már pedig egészen aprólékos figurák, jelenetek is létrehozhatók ily módon kellő gyakorlást követően.

Az őrlés finomságának fontossága

A barista lét egyik nagy alap titka, hogy az őrlési beállítás határozza meg, milyen durvára vagy finomra őrli az őrlőfej a kávébabokat, ami végül az ízt is befolyásolhatja. Az őrlés ugyanis kihat a vízen való átáramlás időtartamára, az úgynevezett. extrakciós időre.

A durvára őrölt kávén gyorsabban folyik át a víz, mintha ugyanazt a kávét finomabbra őrölte volna. A hosszabb extrakciós idő során több íz anyag oldódik ki a kávéból. Ezért ha valaki az adott a kávét túl gyengének találja, finomabb őrlés kiválasztásával növelhető az extrakciós idő. Ellenben ha túl erősnek vagy keserűnek találja a kávét valaki, akkor durvább őrléssel lágyabb ízvilág érhető el. A sötétebb pörkölésű kávébabokhoz egyébként többnyire durvább őrlést szoktak alkalmazni a tapasztalt baristák.

A tömörítés fontossága

A tömörítés az a módszer, amit egy barista a lazán adagolt kávéőrlemény mennyisége érdekében használ és egy szorosan tömörített, a szűrőn belül egyformán szétszórt/elhelyezkedő koronggá alakítja. Amikor a víz és az őrlemény találkozik egymással, az az extrakció.

A tömörítés szintén hozzájárulhat a megfelelő íz világ eléréséhez, hiszen egy szellősen, kevésbé összetömörített kávé kevésbé lesz intenzív ízű, hiszen a nyomás nem tudja kioldani a szükséges ízeket.

A víz hőmérsékletének fontossága

A kávé optimális extrakciójának biztosításához a víznek közvetlenül forráspontja alatt kell lennie. Ha a víz túl forró, a kávé keserű lesz, amennyiben viszont a vízhőmérséklet túl alacsony, akkor a kávé savas, ízetlen és híg lesz. A modern hávéházakban szerencsére a kávéspecialitások készítésére szolgáló teljesen automata kávégépekben a víz hőmérséklete mindig optimális, így a baristák is hatékonyabban végezhetik munkájukat.

Összegezve

A baristák munkája számos más egyéb titkot is rejt, de ezeket elsősorban a megfelelő képzésen és persze az idő előrehaladtával tapasztalhatjuk meg munkánk végzése és képességeink fejlesztése során.

Kapcsolódó cikkek

Melyik italt milyen pohárból érdemes fogyasztani?

Melyik italt milyen pohárból érdemes fogyasztani?

Az ital aromáit, ízét nagyban befolyásolja, hogy milyen a pohár.

Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

A kávézás nem csak szimpla italfogyasztás lehet, hanem egy különleges élmény és esemény is, ami feldobja a szürke hétköznapokat.

Kézvédelem fontossága a munkában is

Kézvédelem fontossága a munkában is

Az alábbiakban többek között felhívjuk a figyelmet a kézvédelem fontosságára a munkában is, és bemutatjuk az ilyen típusú védőeszközök típusait is.