Melyik italt milyen pohárból érdemes fogyasztani?

Az ital aromáit, ízét nagyban befolyásolja, hogy milyen a pohár.
Melyik italt milyen pohárból érdemes fogyasztani?

Egy koktél igényes elkészítéséhez nemcsak a minőségi alapanyagok, a biztos tudás, a díszítés szükséges hanem a külső azaz a pohár ugyanolyan fontos. Mint mindenben, úgy a poharak kínálatában is vannak trendek, mostanában a poharak használatában megjelentek a vintage trendek. De mellette ott vannak a spanyol irányzatok is a Copa pohárral. Több neves helyen is az egyszerű long drinkeket ebben a szép öblös pohárban szolgálják fel a vendégeknek.

Ebben arról írunk, hogy melyik italt milyen típusú pohárból illik inni. Kitérünk arra, hogy hol kaphatóak poharak alkoholhoz.

Kevert italok és azok felszolgálása

A kevert italok készítéséhez szükséges poharakból 3 kategóriát különböztetünk meg.

1. Talp nélküli poharak

2. Talpas poharak

3. Talpas poharak kevert italokhoz

A talp nélküli poharak

Ebben a kategóriában az alábbiakkal találkozhatunk:

● 2-5 cl űrtartalommal rövid italoknak, shot poharak

● 1,8-3 dl űrtartalommal, nehéz aljú vastagabb poharak, (Magyarországon whiskys pohár) old Fashioned poharak

● mérettől függően különböző Long Drinkes poharak

● 1,5-2,5 dl űrtartalommal, Tumber poharak, keskenyebb és magasabb mint az Old Fashioned

● 1,8-3 dl űrtartalommal, High ball poharak, amelyeket kevert italoknál nagyobb alkoholos felöntésnél vagy sok jéggel használjuk

● 4-4,5 dl űrtartalommal, Collins poharak, magas és keskeny, mert így jobban tartja a hideget az italokban és tovább marad szénsavas

A talpas poharak

A talpas poharak kapcsán három változatot különböztetünk meg:

● 30-100 ml űrtartalmú likőrös poharak

● 50-100 ml űrtartalmú snapszos poharak

● 2,5-3 dl űrtartalmú brandys, konyakos poharak

Talpas poharak kevert italokhoz

Ami pedig a kevert italokat illeti, az alábbiakban érdemes őket felkínálni:

● Y vagy Martini pohár, klasszikus koktélokhoz való poharak, aromás koktélokat készítünk benne, széles a karimája és a felületének köszönhetően az ital aromáit teljesen érezzük már akkor, amikor a szánkhoz emeljük a poharat

● Margarita pohár, eredetileg tequila alapú Margarita ital számára használták, elegáns formájú pohár. A pohár szélét körbe kell krusztázni sóval.

● 4 dl hurrikán pohár a Pina Coladanak

Egyéb változatok

De használnak még különleges poharakat bizonyos kávék felszolgálásánál is, ilyen az ír kávés pohár amelyet főként az ír kávé felszolgálására használnak, a vastag füle miatt azonban bármely forró ital számára megfelelő. A poharak felső része gyakran kifelé nyílik, hogy jobban megtartsa az ital tetején található habot, tejszínhabot vagy édes krémet. Űrtartalma 2,4-2,8 dl.

A flipek és csokoládé alapú italok szervírozására flipes poharat használnak, amely jellemzően a puncsos pohárhoz hasonlít. A flipes pohár alakja kehely alakú, ami először felfelé szűkül majd szélesedik, szára rövid, tömör, általában talpas kivitelű, füle nincs.1,7-2,3 dl űrtartalmú.

Poharak beszerzése alkoholhoz

Ha szeretnénk beszerezni poharakat alkoholos italok fogyasztásához, akkor erre tökéletes megoldás az online webáruház, ahol számtalan féle és fajta változat közül válogathatunk. Akár otthonra, akár vendéglátásba keresünk poharakat.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy valóban érdemes tudni, hogy melyik italt milyen pohárból kínáljuk, hiszen olyan bőséges választék áll a rendelkezésünkre a boltokban, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy a meglévő poharaink mellé szükséges-e még beszerezni pár fajtát a tökéletes felszolgáláshoz.

Kapcsolódó cikkek

Kézvédelem fontossága a munkában is

Kézvédelem fontossága a munkában is

Az alábbiakban többek között felhívjuk a figyelmet a kézvédelem fontosságára a munkában is, és bemutatjuk az ilyen típusú védőeszközök típusait is.

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

9 érdekes és egzotikus gyümölcs a nagyvilágból

Most 9 ilyen érdekes gyümölcsről olvashatsz.

Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

Trükkök, amiket csak a baristák tudnak

A kávézás nem csak szimpla italfogyasztás lehet, hanem egy különleges élmény és esemény is, ami feldobja a szürke hétköznapokat.