A magyar régiók ízei
Alföldi ételek
A hatalmas területen számos régió található, de összességében elmondható, hogy hazánk nagy része támaszkodik az Alföldön termett zöldségekre és gyümölcsökre. Békésben például számos pásztorételt ismernek. Sokan még mai is kiindulópontnak tekintik a Kiskunságot, ami az alföldi ételeket illeti. Nagy hagyományuk van a pásztoros ízeknek, így rengeteg tarhonyát használnak, a leghíresebb talán a pásztortarhonya, ami krumpliból és kolbászból készül.
Csongrádban pedig a Tisza közelsége miatt rengeteg halételt fogyasztanak. Az árterekben a szabályozás előtti időszakban még hatalmas volt az állomány, ami azóta rendkívüli módon lecsökkent. Persze ez nem azt jelenti, hogy már nem esznek halas finomságokat. A csongrádi konyha nagyon zsíros és fűszeres, innen származik a slambuc is, ami egy tésztás-krumplis étel. A török időkből itt maradt fogás jelentősége hatalmas volt, ami ma már sajnos kevesebb otthonban van jelen.
Palócföld ízei
Palócföldet a legtöbben egy mesevidéknek gondolják. A területről először általában Hollókő jut eszünkbe, így rendkívül autentikusnak gondoljuk. A település azonban rendkívül modern, hiszen az eredeti terület a XX. Század elején teljes mértékben leégett. A hagyományőrzés azonban rendkívül erős, így a mai napig termelnek burgonyát, babot és káposztát, ezek maradnak meg itt a legkönnyebben. Mindezek miatt pedig nagyon leveses terület, többféle formában készítenek hasonló fogásokat. Nem véletlen a palóc leves név sem, ami innen származik és tartalmaz minden földi jót. A zöldségekből, burgonyából és húsból álló ízletes ételt tejföllel készítik el, így egy kis pogácsával vagy friss kenyérrel tökéletes ebéd lehet, akár vasárnap is.
Emellett előszeretettel fogyasztanak szalonnát, tejet, kenyeret, tésztát, aminek még a főzőlevét is hasznosítani szokták. Innen származik a sztrapacskához hasonló haluska is, amit általában párolt káposztával, vagy tejföllel és túróval tettek az asztalra.
Magyar kézműves termékek vásárlása
A magyar kézműves termékek vásárlása rendkívül fontos, hogy fenntarthassuk a hagyományokat. Legyen szó ízletes pálinkáról, kézzel készült bonbonról, esetleg karácsonyi szaloncukorról. A még ennél is finomabb lekvárok és zselék pedig számos területen felhasználhatóak a konyhában. Fogyaszthatjuk őket sütemény mellé, de akár önmagában is, hiszen a legtöbb nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, így teljesen egészségesnek mondhatóak.
Összegezve
Az igazi ízletes hazai ételek tehát mind-mind egy területnek köszönhetően. Az Alföldön és Palócföldön is készülnek különleges fogások, mint a palóc leves, a haluska, vagy éppen a pásztor tarhonya. Neked melyik a kedvenced?