Virágoskert tervezési tippek

A kertünk szépségét csak fokozhatjuk, ha virágokat is ültetünk. Mielőtt azonban belevágnánk a nagy virágültetési projektbe, néhány tényezőt meg kell vizsgálnunk, hiszen akkor bizonyára nem ér majd bennünket csalódás és nem kell a következő évben a tervezéstől, az ültetésen keresztül mindent újra kezdenünk. Nem kell ahhoz profi tájkertésznek lennünk, hogy szép virágoskertünk legyen, de azért nem árt, ha az érzelmi virág, és virágmag vásárlását kihagyjuk, és valóban terveket készítünk, mielőtt belevágunk a nagy ültetésbe.
Virágoskert tervezési tippek

Érezzük magunkénak a kertet

Egy kert, még akkor is közel állhat a szívünkhöz, ha káosz uralkodik abban és még semmit nem tettünk a kellemes dizájn kialakításáért. Ahhoz, hogy kedvünk is legyen a kertünk megtervezéséhez, lényeges, hogy közelebbről is megismerkedjünk a saját kertünkkel. Járjuk körbe, mérjük fel a terepet és szeressük meg a helyet, ahol jó időben, nyáron sok időt kívánunk majd eltölteni.

Miután feltérképeztük a kertünket, vegyük sorra azokat a helyeket, szegleteket, ahová a virágokat kívánjuk ültetni. Nézzük meg, hogy a kiválasztott helyen ideálisak - e a feltételek a növények ültetéséhez? Kapnak majd elegendő fényt? Jó a talaj vízelvezetése, lesz elegendő levegő a növényeknek a legnagyobb kánikulában? Ezek fontos tényezők, jobb, ha nem siklunk el felettük. A legtöbb virágnak legalább napi 6 órányi napsütésre van szüksége. Minél több napfényt kapnak, annál szebbek és színesebbek lesznek.

Milyen legyen a kert stílusa?

Sokan kedvelik a vadregényes kertet, azaz mindenhová ültetnek valamit, aztán hagyják, hogy a természet tegye a dolgát. Azonban az emberek többsége nem ilyen és konkrét tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy a növényeknek, virágoknak milyen szerepe is legyen a kertben.

Sokan a járdaszegélyt vagy a kerítést díszítik virágokkal. Mások az egyszerű és letisztult dizájnt kedvelik és csakis arra törekszenek, hogy úgynevezett fókuszpontokat hozzanak létre.

Fókuszban a növény színe és mérete

Egyesek csakis a zöld növényeket tűrik meg a kertjükben és minden növénynek – általában ugyanolyan magasságú - katonásan kell állnia, megint mások, nem bánják, ha ezerféle színben pompázik az ezerféle virág az udvaron és azt sem bánják, ha a virágok ráhajlanak a járdára, vagy felfutnak a ház falára vagy éppen a kerítésre. A növények, virágok kiválasztásakor ezekre is gondoljunk.

Mindenhová vagy ne?

Némelyik kerttulajdonosnál, akkor is rendezett a kert, ha mindenféle színű és fajtájú virág megtalálható ott, de szeretik, ha a kert valóban kertként funkcionál, és valóban tele van szebbnél-szebb virágokkal.

Mások számára virágok egyfajta dekorációs célt szolgálnak és úgynevezett pihentető tereket hoznak létre a kertjükben, az udvarukon. Azaz, csakis kisebb-nagyobb virágszigetet, növényzónákat alkotnak. Természetesen mindenkinek a személyes döntése, hogy éppen milyen virágoskertet alkot.

A hely meghatározása

Most nem a mikroklíma viszonyairól lesz szó, hiszen ezt a témát már érintettük. Sok kertésznél az is kardinális kérdés, hogy hol is legyen a helye a virágoskertnek? Nem mindenki szeretné virágokkal beteríteni az egész udvart. A ház melletti virágoskert talán a leggyakoribb, de olyan is előfordul, hogy a kerítés mellett, vagy a ház előtt, egy nagyobb területen kap helyet a virágoskert.

A kertrendezésnél is érvényes az a szabály, hogy a kis terek még zsúfoltabbnak és kisebbnek tűnnek, ha magas és nagy, pozsgás levelű növényeket, virágokat ültetünk, míg a nagyobb házak mellett sem mutatnak jól az apró termetű növények.

A kontraszt megteremtése

A színes virágok és az egyszerűbb, zöld növények nagyon jól megférnek egymás mellett, és ki is egészítik egymást. Ha vegyesen szeretnénk ilyen növényeket ültetni egy virágoskertbe, azt is megtehetjük. Ez a megoldás arra is nagyon jó, hogy a tekintetet erre a területre vonzzuk, így mindenképpen a kert olyan részében kapjanak ezek a virágok helyet, amely területet egyébként is szeretnénk a kertünkben kiemelni.

A cserjékről, kisebb fákról se feledkezzünk meg

Nem csak a virágokkal növelhetjük a kertünk szépségét, hanem törpefákkal, cserjékkel, bokrokkal, amelyek jól megférnek a virágok mellett.

Az örökzöld növények és cserjék ültetése nem csak azért javasolt, mert valóban jól mutatnak, hanem mert az egynyári növények elnyílása után még mindig lesznek olyan örökzöld növényeink, amelyek díszítik a kertet.

Ezek a növények meleg és barátságos hangulatot csempésznek a kertünkbe.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Virágoskert tervezési tippek

Virágoskert tervezési tippek

A virágoskert megtervezése nem is olyan egyszerű feladat. Néhány tipp mindenkinek sokat segíthet.

Kreatív kertdekorációs ötletek újrahasznosított anyagokból

Kreatív kertdekorációs ötletek újrahasznosított anyagokból

Manapság kiemelt szerepe van az újrahasznosításnak. Akár a kertben is felhasználhatunk olyan tárgyakat, amelyeket korábban már használt valaki. Renováljunk mi is, ezzel is óvhatjuk a környezetünket.

Így találd meg a számodra tökéletes fűnyírót

Így találd meg a számodra tökéletes fűnyírót

Az egészség nem csupán az étkezés, a mozgás vagy az alvás minőségétől függ.