6 érdekes tény a teknősökről

Összegyűjtöttük őket.
6 érdekes tény a teknősökről

A teknősöket mindenki ismeri. A teknősök, hüllők, amelyeket a külső, kemény páncéljuk védelmez mindenféle veszélytől, többek között a ragadozóktól. A teknősök már a dinoszauruszok korában is léteztek. Többnyire vízben tengetik a mindennapjaikat. De természetesen vannak a bolygón olyan teknősök is, amelyek a szárazföldön élnek és olyanok is, amelyek a vízben és a szárazföldön is jól érzik magukat.

Amit a méretekről tudni érdemes

Teknősök közül, a tengeri teknős 300-700 kg súlyú is lehet, míg a hossza elérheti a 160 centimétert is. A Galápagos teknős súlya akár a 270 kg-ot is elérheti, míg az Észak-Amerikában élő krokodilteknős akár 100 kg-ot is nyomhat. Egy ritka teknősfaj, a Jangce lágy héjú, páncélú teknős pedig akár a 140 kilogrammot is elérheti. A legkisebb teknős – foltos köpeny teknős – mindössze 142 gramm és 7,9 cm hosszú.

Meddig élnek a teknősök?

A teknősök jóval hosszabb ideig élnek, mint az emlősök nagy része, vagy éppen a madarak. Átlagosan 40 évet élnek a teknősök, de például a galápagosi teknős, akár 200 évet is elélhet. A tengeri teknősök átlagéletkora 50 év.

Jó az alkalmazkodóképességük

A szárazföldi teknősök nagyon jól tudtak alkalmazkodni mindenféle kontinens klímájához, kivéve az Antarktiszhoz, itt ugyanis nem élnek teknősök. A legtöbb szárazföldi teknősnek Amerika délkeleti része és Dél-Ázsia ad otthont. Európában mindössze 5 teknősfaj él.

A tengeri teknősök legfőképpen a szubtrópusi és a trópusi környezetet preferálják. A teknősök akár az egész tengert, vagy óceánt képesek átúszni, hogy megfelelő táplálékhoz jussanak. Nagyon sok, és sokféle teknőssel találkozhatunk Malajziában, a Fülöp-szigeteken, vagy Indonéziában.

A teknősök és a hallás

A teknősöknek igazából hiányzik egy érzékszervük. Ez nem más, mint a fül. Mivel belső fülcsonttal rendelkeznek – ezt az uszonyuk védelmezik – így a teknősök is hallanak, mégpedig nagyon jól felismerik az alacsony frekvenciájú rezgéseket és hangokat.

Nem hangulatállatok

Néha úgy tűnik, egy-egy teknősre pillantva, mintha sírnának, de ez közel sincs így. A tengeri teknősök olyan mirigyekkel rendelkeznek, amelyek segítik őket, hogy a felesleges só eltávozzon a szervezetükből. Ezek tűnnek könnyeknek, tehát nem kell rögtön arra gondolnunk, hogy az adott teknős elégedetlen az életével, mindössze egy teljesen természetes folyamat miatt könnyezik.

A teknőspáncél védelmet jelent

A teknősök hátán páncél található, amely szorosan kapcsolódik a testükhöz. Ez olyan anyagból, keratinból áll, mint amelyből az ember körme is. Ez védelmet jelenthet számukra a ragadozók és egyéb veszélyek ellen. Egyes teknősök – bőrhátú és lágy héjú teknősök – vastagbőrű héjjal, páncéllal rendelkeznek. Ez a héj is jó védelmet ad a ragadozókkal szemben.

Kapcsolódó cikkek

A szemszín és az egészség

A szemszín és az egészség

Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket.

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik.

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.