8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

Összegyűjtöttük őket.
8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

Ma már tudjuk, hogy a hőmérsékletváltozások hatással vannak az egészségünkre és a szervezetünkre. Amikor a benti melegből, kimegyünk a hidegbe, és nem öltözünk fel jó melegen, akkor még reszkethetünk is hideg hatására. Ez egy bonyolult élettani mechanizmus miatt alakul ki. Lássuk, milyen hatással van az emberi szervezetre a hideg hőmérséklet.

A hideg és az agy működése

A hideg időjárás nem csak a testünkre, hanem az agyunk működésére is hatással van. A hideg negatívan befolyásolja még az egyszerű, kognitív feladatok elvégzését is.

A memória is csökkenhet hideg hatására

A hideg időjárás, vagyis, ha sokat tartózkodunk odakint, amikor hideg van, az még a memóriánkra is negatív hatást gyakorol. Ilyenkor a tervezést és végrehajtást elősegítő agyi funkciók és az agy sebessége is csökken. Ez még a meleg szobában ülve, körülbelül egy órán keresztül jellemző lesz az agy működésére.

A hideg és az empátia

Az ember alapvetően egy empatikus lény. Kinek magasabb, kinek alacsonyabb az empatikus képessége. Kutatások igazolják, hogy még abban az esetben is csökken a testünk hőmérséklete, ha a televízióban látunk valakit, fagyoskodni. Ennyire empatikusak vagyunk.

Az immunrendszer védekezőképessége is csökken

Télen jobban ki vagyunk téve a kórokozók támadásainak és ennek nem más az oka, minthogy az immunrendszer védekezőképessége sokkal magasabb a meleg, vagyis a nyári hónapokban.

A hideg még a bélflórát is megváltoztatja

Hideg hatására a bél baktériumflórája pozitív irányba változik. Ez jó hír, hiszen ez a változás hatékonyabbá teszi a zsírégetést, jobb lesz anyagcsere, így kevésbé fogunk hízni, és még a cukorbetegség kialakulásának az esélye is csökken.

A téli sport és a zsírégetés

Bizonyított tény, hogy a téli sportok nagyon pozitívan hatnak az emberi egészségre, emellett a hidegben történő bármilyen testedzés felpörgeti az anyagcserét, így több kalóriát égethetünk el.

A hideg a sportolókat is felélénkíti

Sportolók számára olyan kesztyűt készítettek, amely lehűti a kéz hőmérsékletét. Ezzel a módszerrel, sokkal éberebbek és üdébbek lettek és javult a teljesítményük.

A hideg és a teljesítmény fokozása

Nem csak azzal lehet fokozni a teljesítményt, ha a hidegben edzünk, hanem egy jéghideg ital elfogyasztásával is. Az italnak nem szabad 3 foknál melegebbnek lennie és a hatását az is fokozhatja, ha mentolt keverünk bele.

Kapcsolódó cikkek

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.

6 különleges múzeum a világban

6 különleges múzeum a világban

Bemutatunk 6 olyan rendkívüli és szokatlan múzeumot.

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Mutatunk 5 olyan szupertáplálékot, amelyek antioxidánsokban bővelkednek.